вторник, 1 ноември 2016 г.

Бял трюфел Tuber magnatum pico


Този Блог има за цел да помага на хората интересуващи се от гъби и трюфели.               Ето защо в подкрепа на усилията на тези хора пиша тази статия. 

Когато говорим за гъби и трюфели неминуемо достигаме до върха на гъбите, до величието на гъбите - белия трюфел  Tuber magnatum pico.

Най-редкият и най-скъпият кулинарен деликатес в света. 
Той е тема на разговор на всеки напреднал гъбар и на всеки напреднал кулинар. Едните търсят тази подземна гъба за да я продадат на другите. Връзката е неразривна, но началото е за ловците на трюфели. Ако няма толкова напреднали и запалени ловци нямаше да има и тази кулинарна виртуозност. Белите трюфели не достигат никога. Мнозина ловци на трюфели събират черни трюфели, но белият остава загадка за тях. Причината е елементарна. Техните кучета не са израснали толкова в ловуването, че да могат да намират бял трюфел. Разбираемо повечето ловци имат самочувствие от постигнатите успехи в ловуването на черни трюфели и с подобно самочувствие се нахвърлят в ловуване на бял трюфел. След няколко неуспешни излета се разочароват и отказват, а вероятно са били много близо до успеха. Разликата от неуспешните излети и успешния лов на бял трюфел е малка. Просто един истински бял трюфел и малко обучение.
 
В това се крие разковничето за успешен лов на бял трюфел. Прилагането на аромат на бял трюфел Tuber magnatum pico не се различава от прилагането на паста от черен трюфел.  Лесно е, изисква малко време и малко усилие. Тъй като сега е сезона за бял трюфел обучението е правилно да започнете с бял трюфел. Така скоро ще можете да изпитате какво сте постигнали с обучението на терена в гората.  Кучетата имат невероятен обонятелен апарат и могат да различават, и да запаметят над 1000 различни миризми. Това ви улеснява и вие може да провеждате обучението едновременно с бял и с черен трюфел. Необходимо е по време на обучението да редувате ароматите, които поднасяте на кучето. Или можете да смесите двата аромата в "букет" и с такъв смесен аромат да обучавате кучето. И двата метода ще дадат сигурен резултат, но по-бърз резултат ще получите при индивидуално, разделно обучение с различните аромати.


Белият трюфел струва около 1500 евро за килограм. Освен това истинският трюфел е нетраен,  няколко дни и често ще трябва да попълвате запасите си. През тези няколко дни ароматът е толкова силен, че за кучето е претоварващ. Куче обучено с такъв силен аромат се научава да търси точно такъв СИЛЕН аромат. И често едва доловимия природен аромат от дълбоко на узрял трюфел  ще бъде слаб дразнител за така обученото куче. То ще подминава такива находки с натурален слаб аромат и вие ще се връщате разочаровани. Ще бъдете учудени, че на двора кучето ви намира безпогрешно трюфела за обучение със силен аромат, а в гората не намира никакъв или намира малко. Така ви очаква точно онова разочарование за което споменах в началото на статията. 
Затова поднасяйте аромат на бял трюфел на кучето деликатно и внимателно.
Сега е началото на сезона и ви очакват прекрасни мигове. 
Подгответе се за да не се разочаровате. Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар